ei yleisnimeä (Sipunculus nudus): LAJITILI

fyysiset ominaisuudet

Maapähkinämadot ovat merieläimiä, joilla on kahdenvälinen symmetria (bye-LAT-er-uhl SIH-muh-tree). Tämä tarkoittaa, että niiden pehmeät vartalot voidaan jakaa samanlaisiin puolikkaisiin. Ne ovat makkaramaisia eivätkä millään tavalla segmentoituja. Niiden vartalo on harmaa tai ruskea, ja ne on joskus merkitty punertavan violetiksi tai vihreäksi. Ne ovat jopa 300 millimetriä pitkiä. Vartalon etuosaa kutsutaan introvertiksi (IN-treh-vuhrt). Introvertissa on pienet koukut, joilla saadaan pitoa. Introvertin huipulla on suu. Joillakin lajeilla suuta ympäröi lonkeroiden rengas. Introvertti voidaan vetää muun kehon sisään. Lihakset vetävät suupäätä, kääntäen introvertin sisäänpäin itseensä, mikä näyttää aivan päinvastaiselta kuin sukan kääntäminen nurinpäin. Vetäydyttyään keho muuttuu lyhyeksi ja muistuttaa kuorittua maapähkinää.

paksumpaa ruumiinosaa kutsutaan rungoksi ja se on joskus pienten kuhmujen peittämä. Pehmeää ruumiinseinää tukevat kahdenlaiset lihakset ja suuri nesteellä täytetty ruumiinontelo. Ruumiinontelo on nimeltään coelom (huokaus-lum). Rengasmaiset pyöreälihakset puristavat kehonseinämää ja siirtävät nestettä kelmussa eteenpäin introvertin ulottamiseksi. Kehon pituiset pitkät lihakset supistuvat liikuttamaan kehon nestettä taaksepäin ja vetämään introvertin takakonttiin. Maapähkinämadoilla ei ole verenkierto-tai hengityselimiä. Sen sijaan nesteessä kelluvat erikoissolut kuljettavat happea ja ravinteita koko kehoon. Kelmun sisällä oleva kidneymäinen elin auttaa suodattamaan kuona-aineita ruumiinnesteestä. Tämä jäte poistuu kehosta yhden tai kahden peräaukkoa vastapäätä olevan aukon kautta (AY-nuhs). Peräaukko sijaitsee yleensä lähellä ruumiin yläosaa, mutta joillakin lajeilla se löytyy introvertista. Hermostoon kuuluu introvertin kärjen sisällä oleva hermokimppu ja kehon alapintaa pitkin kulkeva Hermorunko.

maantieteellinen levinneisyysalue

Maapähkinämatoja tavataan kaikista valtameristä.

HABITAT

Maapähkinämatoja tavataan sekä kylmän että lämpimän veden elinympäristöissä, kaikissa vuorovesivyöhykkeen syvyyksissä ja 6 860 metrin syvyydessä. Jotkut lajit elävät koloissa hiekassa tai mudassa, kun taas toiset elävät kallionraoissa, tyhjissä simpukankuorissa tai putkiloissa. Toiset taas porautuvat kiveen tai luuhun. Jotkin lajit tekevät kotinsa levämatoissa (AL-jee) tai kasvimaisissa kasvustoissa, jotka elävät vedessä, suurissa sienieläimissä tai meriheinien tai mangrovepuiden juurissa.

ruokavalio

hiekassa ja mudassa elävät Maapähkinämadot nielevät lonkeroillaan kerättyä sedimenttiä. Kallioissa elävät raapivat introverttien koukkujensa avulla hiekkaa, mutaa ja pieniä eliöitä ympäröivien kivien pinnoilta.

käyttäytyminen ja lisääntyminen

useimmat pähkinämadot vetäytyvät häirittyinä nopeasti sisäänpäin ja välttävät valoa vetäytymällä koloihinsa tai kallionrakoihin. He vetävät kehoaan eteenpäin introverttien koukkujensa ja lihaksiensa avulla. Uinti ei ole yleistä, ja se tapahtuu yksinkertaisesti nykimällä runkoa joka suuntaan.

monet pähkinämadot voivat korvata puuttuvat lonkerot ja introvertit. Jotkut lajit voivat uudistaa osia ruoansulatuskanavasta ja ruumiinrungosta. Toiset lisääntyvät jakamalla ruumiinsa tarkoituksellisesti. Jokainen ruumiinosa kehittää sitten kaikki tarvittavat puuttuvat osat. Tällaista lisääntymistä kutsutaan orastavaksi eli suvuttomaksi (ay-SEK-shuh-wuhl) lisääntymiseksi. Suvuton lisääntyminen ei edellytä parittelua eikä koiraan tai naaraan lisääntymisjärjestelmää.

useimmat maapähkinämadot vaativat sekä koiraita että naaraita lisääntymään. Vain yhdellä lajilla on yksilöitä, joilla on sekä koiraan että naaraan lisääntymiselimet. Toinen laji pystyy lisääntymään ilman hedelmöitystä (FUR-teh-lih-Zay-shun) eli munasolun ja sperman yhdistämistä kehityksen aloittamiseksi. Sukupuolet ovat identtisiä keskenään, ja niiden sukuelimet ovat läsnä vain lisääntyessään. Munasolut ja siittiöt vapautuvat kelmuun, jossa kidneymaiset elimet keräävät ne ja karkottavat ne veteen. Hedelmöitys tapahtuu kehon ulkopuolella. Maapähkinämadot kehittyvät monin eri tavoin. Jotkut lajit kehittyvät munista suoraan aikuisten miniatyyriversioiksi, kun taas toisten täytyy ensin käydä läpi erilaisia vapaauintivaiheita ennen kuin niistä tulee nuoria matoja.

MAAPÄHKINÄMADOT ja ihmiset

suuremmat pähkinämadot käyttävät kalastajia kaikkialla maailmassa syötteinä. Jaavalla, läntisillä Karoliineilla ja osissa Kiinaa niitä syövät ihmiset.

HOME at LAST

Maapähkinämadot kuvitettiin ensimmäisen kerran 1500-luvun puolivälissä, ja ne luokiteltiin muiden matomaisten olentojen kanssa vuonna 1767. Vasta vuonna 1959 tämä ainutlaatuinen eläinryhmä sijoitettiin omaan pääjaksoonsa Sipunculaan. Pääjakson nimi tulee kreikan kielen sanasta sifunculus, joka tarkoittaa ”pientä putkea.”

SUOJELUTILANNE

Pähkinämatoja ei pidetä uhanalaisina tai uhanalaisina.

ei yleisnimeä (Sipunculus nudus): LAJITILI

fyysiset ominaisuudet: Sipunculus nudus on 6-10 tuumaa (150-250 millimetriä) pitkä. Introvertti on lyhyt, vain kolmanneksen rungon pituudesta, ja siltä puuttuvat koukut. Ihon läpi näkyy 24-34 nauhaa pitkiä lihaksia.

maantieteellinen levinneisyysalue: Sipunculus nudusta (lyhennettynä S. nudus) tavataan kaikkialla maailmassa lauhkeissa, subtrooppisissa ja trooppisissa vesissä. (Erityistä levinneisyyskarttaa ei ole saatavilla.)

Habitat: S. nudus elää koloissa hiekassa ja niitä tavataan hieman vuorovesivyöhykkeen alapuolella aina 900 metrin syvyyteen asti.

ravinto: S. nudus nielee ympäröivää hiekkaa sulattaakseen kasvien ja eläinten kudosten palasia.

käyttäytyminen ja lisääntyminen: laji viettää päivänsä piilossa kolossaan ulottaen lonkeronsa öisin ruokailemaan.

urokset ja naaraat päästävät veteen siittiöitä ja munasoluja. Ne käyvät läpi kaksi toukkavaihetta ennen kuin niistä tulee nuoria matoja.

Sipunculus nudus and people: S. nudus on tunnetuin pähkinämatolaji ja sitä käytetään usein tutkimuseläimenä. Niitä myydään kalansyöteinä joissakin osissa maailmaa.

Suojelutilanne: S. nudusta ei pidetä uhanalaisena tai uhanalaisena. ∎

lisätietoja

Kirjat:

Cutler, Edward B. Sipuncula. Niiden systematiikka, Biologia ja evoluutio. Ithaca, NY: Cornell University Press, 1994.

Kozloff, E. N. Tyynenmeren luoteisosan merelliset selkärangattomat. Seattle, WA: University of Washington Press, 1996.

Ruppert, E. E. ja R. S. Fox. Merenrantaeläimiä kaakossa. Columbia, SC: University of South Carolina, 1988.

verkkosivut:

Johdatus Sipunculaan. Maapähkinämadot.http://www.ucmp.berkeley.edu/sipuncula/sipuncula.html (julkaistu 5. tammikuuta 2005).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.