kuvaus: Queen angelfish ovat väritykseltään sinisen ja keltaisen sävyjä. Niiden puristunut vartalo on sinivihreästä sinivihreään ja vaa’ an vanteilla on keltaista. Niiden tylpässä, pyöreässä päässä on otsassa Tummansininen täplä, joka muistuttaa ”kruunua”, mikä on niiden yhteisnimi. Niillä on pieni suu, jossa on tummansiniset huulet. Jotkin niiden evät ovat keltaiset ja toiset siniset. Rinta-ja vatsaevät sekä pyrstö ovat keltaiset. Pitkä selkäevä ja peräevä ovat siniset. Poikasilla on tummempi ruumis, jonka pystysuorat valotangot katoavat iän myötä. Niiden väritys auttaa niitä sulautumaan riuttoihin, joissa ne elävät.

koko: Aikuiset Kuningasenkelikalat saavuttavat keskimäärin 45 senttimetrin pituuden; urokset ovat yleensä naaraita kookkaampia.

käyttäytyminen: aikuisia kaloja nähdään usein pareittain ja joskus jopa yksin. Ne käyttävät rintaeviään uintiin. Ruumiinmuotonsa ansiosta koralli syöksyy helposti sisään ja ulos, jotta se voi paeta saalistajia ja löytää saaliinsa.

ruokavalio: niiden pääasialliset ravinnonlähteet ovat sienieläimet ja koralli, mutta ne syövät myös levää, planktonia ja meren selkärangattomia. Lajin poikaset muodostavat puhdistusasemia ja käyttävät ravinnokseen suurempien kalojen loisia.

aistit: Enkelikaloilla on sivusuuntainen viiva (sarja nestetäytteisiä tiehyitä), joka aistii lähestyvän saalistajan tai saaliin liikkeestä aiheutuvaa painetta tai tärinää. Niillä on myös kiikarinäkö.

viestintä: värityksen muutokset varsinkin parittelun aikana ovat yksi tapa, jolla nämä kalat kommunikoivat keskenään. Koiras näyttää rintaevänsä viekoittelemalla niitä ulospäin houkutellakseen naaraan parittelemaan kanssaan.

Reproduction: Koiraan suorittaman kosintarituaalin jälkeen koiras ja naaras nousevat vesipatsaaseen vatsat lähekkäin vapauttaen suuria määriä munia (naaras voi vapauttaa jopa 25000-75000 munaa) ja siittiöitä veteen, jossa hedelmöitys tapahtuu. Kelluvat, läpinäkyvät hedelmöittyneet munat kelluvat noin 15-20 tuntia ennen kuoriutumistaan toukiksi. Seuraavan 48 tunnin aikana keltuaispussi imeytyy ja imeytyessään toukat syövät planktonia ja kasvavat nopeasti. Noin kolmesta neljään viikkoa myöhemmin ne asettuvat riutan pohjalle poikasina.

elinympäristö/levinneisyysalue: näitä ei-vaelluskaloja tavataan koralli-ja kallioriutoilla läntisellä Atlantin valtamerellä, Meksikonlahdella ja Karibialla.

Status: merkitty IUCN: n punaisella listalla vähiten huolta aiheuttavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.